Translate

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Η θρεπτική αξία της Σοκολάτας

Είδη σοκολάτας

Ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε πλάκας σοκολάτας σε κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, πρόσθετους ξηρούς καρπούς και άλλα υλικά (σταφίδες, λικέρ, διογκωμένο ρύζι), προκύπτουν και διαφορετικά είδη. Μερικά από τα πιο γνωστά, στην Ελλάδα, είναι:

  •          Κουβερτούρα (bitter-πικρή)
  •          Σοκολάτα υγείας
  •          Σοκολάτα γάλακτος
  •          Αμυγδάλου
  •          Λευκή



Συστατικά της σοκολάτας


Η σοκολάτα είναι ίσως από τα ελάχιστα προϊόντα με τόσο πλούσιο διατροφικό περιεχόμενο που της προσδίδει προληπτική δράση έναντι του καρκίνου, των καρδιαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων.

 Ο συνδυασμός λιπαρών οξέων που περιέχει δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η σκούρα σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
Ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο έχει βρεθεί πως έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ οι πολυφαινόλες της, φυτικές ουσίες της σοκολάτας, χαρακτηρίζονται από τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων ως θρεπτοφαρμακευτικές για τον οργανισμό με πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

 Τέλος, η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη είναι ουσίες που επιδρούν θετικά στο νευρικό σύστημα, προσδίδοντας στη σοκολάτα αναλγητικές ιδιότητες και που βελτιώνουν τη διάθεση.

Συστατικά της σοκολάτας
Ανά 100γρ
Σοκολάτα υγείας
Σοκολάτα γάλακτος
Θερμίδες (kcal)
479,00
513,00
Θερμίδες (kj)
2004,00
2146,00
Πρωτεΐνη (g)
4,20
6,90
Λιπαρά (g)
30,00
30,70
Υδατάνθρακες (g)
63,10
59,20
Διαιτητικές Ίνες (g)
5,90
3,40
Ασβέστιο (mg)
32,00
191,00
Σίδηρος (mg)
3,13
1,39
Μαγνήσιο (mg)
115,00
60,00
Φώσφορος (mg)
132,00
216,00
Κάλιο (mg)
365,00
385,00
Νάτριο (mg)
11,00
82,00
Ψευδάργυρος (mg)
1,62
1,38
Χαλκός (mg)
0,70
0,39
Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_Re
2,00
55,00
Βιταμίνη Ε (mg) mg _ATE
1,19
1,24
Χοληστερίνη (mg)
0,00
22,00
Καφεΐνη (mg)
62,00
26,00
Θεοβρωμίνη (mg)
486,00
169,00
πηγή:USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release13


Το ξέρετε πως...

  •   Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.        
  • Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150mg.
  •   Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.
  •    Από το 16ο ως τον 20ο αιώνα η σοκολάτα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αναιμίας, κόπωσης και πυρετού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου