Translate

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΚΑΦΕΪΝΗ: ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μύθος: Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ".
Πραγματικότητα: Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, άνθρωποι με υψηλή πίεση αίματος και γνωστή ανωμαλία του καρδιακού τους ρυθμού θα ήταν καλύτερο να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για το αν μπορούν και τι ποσότητα καφεΐνης να προσλαμβάνουν.

Μύθος: " Η καφεΐνη προκαλεί καρκίνο ".
Πραγματικότητα: Η καφεΐνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει δεν έχουν βρει καμία σχέση μεταξύ της συχνής χρήσης καφέ ή τσαγιού και της εμφάνισης καρκίνου.

Μύθος: " Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση καφεΐνης ".
Πραγματικότητα: Έρευνες έχουν δείξει ότι η μικρή κατανάλωση καφεΐνης (1 με 2 φλιτζάνια καφέ) είναι ασφαλής για μια έγκυο γυναίκα, καθώς δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της έκβασης της εγκυμοσύνης ή προβλημάτων σε αυτήν. Παρολαυτά, είναι πιθανό η υπερκατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να  προκαλέσει κάποια προβλήματα γι’ αυτό είναι καλό οι έγκυες γυναίκες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους .

Μύθος:  "Η μικρή κατανάλωση καφεΐνης έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών".
Πραγματικότητα: Τα παιδιά, γενικά, έχουν την ίδια ικανότητα με τους ενήλικες να επεξεργάζονται την καφεΐνη. Είναι όμως σαφές ότι λόγω του μικρότερου σωματικού τους βάρους, δεν μπορούν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης με τους ενήλικες. Δηλαδή, αν καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα, ακόμη και αναψυκτικά τύπου cola ή μη αλκοολούχα ποτά, είναι δυνατόν να τους προκληθεί ευερεθιστότητα, άγχος ή έντονη ανησυχία. Για αυτό θεωρούμε ότι είναι προτιμότερο να μην επιτρέπεται η κατανάλωση καφεΐνης από τα παιδιά.

Μύθος:  Η καφεΐνη μπορεί να συνεφέρει άτομα που έχουν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ".
Πραγματικότητα: Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς η καφεΐνη δεν είναι αντίδοτο της αλκοόλης.


Πηγή:Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Νομού Ρεθύμνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου