Translate

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Πιθανά οφέλη για την υγεία και πιθανοί μηχανισμοί των προβιοτικών βακτηρίων

Επίδραση στην Υγεία

Πιθανός μηχανισμός
Προάγουν την ικανότητα πέψης  της  λακτόζης
Οι  προβιοτικές καλλιέργειες παράγουν ένζυμα που χρησιμοποιούν τη λακτόζη
Καταπολεμούν τροφογενείς ασθένειες
Καταλαμβάνουν  σημεία αποίκισης  στο έντερο, προάγουν την ανοσία, ελαττώνουν τη σοβαρότητα της διάρροιας
Αντικαρκινική δράση
Δεσμεύουν ουσίες  που προκαλούν καρκίνο, μειώνουν  τα επίπεδα των φυσιολογικών ενζύμων που προάγουν  τον καρκίνο, διεγείρουν  την ανοσοποιητική λειουργεία
Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα
Δυναμώνουν την άμυνα κατά μολύνσεων και όγκων, αυξάνουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις  σε εξειδικευμένα αντιγόνα, ελαττώνοντας  φλεγμονώδεις αποκρίσεις
Καταπολεμούν  τις  καρδιακές  νόσους
Αυξάνουν τη δραστηριότητα  της  χολής, μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη
Μειώνουν  την  πίεση του  αίματος
Η βακτηριακή δράση στις  πρωτεΐνες του γάλακτος  παράγει μια ουσία η οποία μειώνει την πίεση του αίματος στα ζώα
Μειώνουν τα έλκη
Παραγωγή ενός παρεμποδιστή κατά του  Helicobacter  pyloria
Περιορίζουν  τις  μολύνσεις  του ουροποιητικού/ γεννητικού συστήματος
Πρόσδεση στο ουροποιητικό σύστημα και τα κύτταρα του κόλπου, ανταγωνιστικός αποκλεισμός, παραγωγή παρεμποδιστών (τασιενεργών ουσιών, υπεροξείδιο του υδρογόνου)
Πλέον είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα έλκη προκαλούνται από το H. Pylori, όχι από το άγχος.


Πηγή: Montville Thomas, Matthews Karl, 2010, Μικροβιολογία τροφίμων, Αθήνα: Εκδόσεις ΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου