Translate

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Γονείς που βλέπουν υπερβολικά τηλεόραση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να σερβίρουν στα παιδιά τους junk food

Οι Kristen Harrison και Mericarmen Peralta, του Πανεπιστημίου του Michigan, θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο 63ο Ετήσιο Διεθνές συνέδριο Επικοινωνίας στο Λονδίνο. Οι Harrison και Peralta πήραν συνέντευξη πάνω από 100 γονείς για μια ευρεία ποικιλία χαρακτηριστικών του σπιτιού και της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής και μητρικής έκθεσης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε σχέση με το παιδί και τη διαιτητική πρόσληψη.
 Ο στόχος ήταν να δουν πώς οι συνήθειες της οικογένειας συνδέονται με τη διατροφική πρόσληψη των παιδιών και των αντιλήψεων για τα υγιεινά γεύματα.

Oι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η σχέση μέσων ενημέρωσης με το junk food είναι πολύ ισχυρή μεταξύ των οικονομικά ασφαλών ανθρώπων και σχεδόν μηδενική μεταξύ των μη ασφαλών οικονομικά ανθρώπων. Δεδομένου ότι η επισιτιστική ανασφάλεια συνδέεται με περιορισμένο εισόδημα, θέτει όρια στο πόσα άτομα μπορούν να περάσουν στο πρόχειρο φαγητό.

Τα άτομα με οικονομική επάρκεια, από την άλλη πλευρά, μπορούν να αντέξουν οικονομικά να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργούνται όταν παρακολουθούν διαφημίσεις τροφίμων. Οι άνθρωποι σε αυτή την κατηγορία είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό, και τα παιδιά τους είχαν διαστρεβλωμένες απόψεις σχετικά με το τι συνιστά ένα υγιεινό γεύμα.

“Ακόμα κι αν οι γονείς και άλλα άτομα που τους φροντίζουν είναι οι κύριοι υπεύθυνοι σχετικά με την πρόσληψη τροφής των μικρών παιδιών, τα παιδιά μαθαίνουν ακόμα για τα υγιεινά τρόφιμα από την οικογένεια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες πηγές, και μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση αργότερα για να διαμορφώσουν συμπεριφορές, όταν οι γονείς ή άλλα ενήλικα άτομα δεν είναι εκεί για να τους επιβλέπουν” είπε ο Harrison.

“Η προσχολική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι η αναστροφή της παχυσαρκίας στα παιδιά που μεγαλώνουν με κανονικό βάρος τείνει να είναι γύρω στην ηλικία των 5 ή 6, ενώ για τα παιδιά που μεγαλώνουν και να γίνονται παχύσαρκα, αυτό συμβαίνει πιο κοντά στα 3 χρόνια.

 Πρέπει να γνωρίζουμε όσα περισσότερα μπορούμε για τους παράγοντες που προκαλούν παχυσαρκία κατά την προσχολική ηλικία, ακόμη και αν η κατανάλωση δεν εκδηλώνεται σαν παχυσαρκία μέχρις ότου το παιδί είναι μεγαλύτερο.”

63rd Annual International Communication Association Conference, London, England 17-21 June
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου